“Wag the Dog” – coincidenta sau previziune

Administratia Trump va oferi cu siguranta celor din Hollywood material creativ pentru a face filme, dar va fi greu sa depaseasca propulsia pe care Bill Clinton a dat-o filmului ‘Wag the Dog’. Actiunea comediei negre din 1997 se invarte in jurul unui presedine american fictiv acuzat ca ar fi pipait o ‘Firefly girl’(un fel de soim al patriei) in Biroul Oval.

Casa Alba angajeaza un consilier politic lipsit de etica (Robert de Niro) care decide ca Solutia este distragerea publicului prin inventia unui razboi fals cu Albania (‘De ce Albania? De ce nu?’). Consilierul il recruteaza pe un producator de film(Dustin Hoffman aducand aminte de Robert Evans) pentru a crea conflictul.

Doar la cateva saptamani de la premiera filmului din ajunul Craciunului, au inceput sa apara zvonurile despre relatia presedintului Bill Clinton cu Monica Lewinsky, o stagiara ce lucra la Casa Alba. Presedintele productiei de la New Line spune ca scenaristul David Mamet “incerca sa se gandeasca la ceva ce nu s-ar intampla niciodata, cum ar fi pipairea unei cercetase de catre presedinte.

Asemanarile dintre film si realitate nu se termina aici: dupa 6 luni , in ziua cand Lewinsky trebuia sa apara in instant, Clinton a lansat 75 de rachete Tomahawk catre tinte al-Qaida in Afganistan si Sudan, fapt despre care multi au spus ca e mai mult decat coincidental. Cat despre ‘Wag the Dog’, filmul este despre manipularea si impiedicarea unei unde stiri. Daca conceptele de adevar si credibilitate devin invalide, in ce mai putem crede?

Andrei Timofte

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s