Batman Vs. Superbarrio Gomez

Detective_Comics_27Joi, 19 Septembrie, 1985, Mexico City earthquake înergistrează o magnitudine de 8.1 pe scara Riechter și peste 5.000 de morți. Cetățenii sunt îngropați sub oraș. Supaviețuitorii își șterg lacrimile și se pun pe curățenie.

4 Aprilie, 1987, protestele politice se intensifică iar organizația Assamblea de Barrios e formată la o adunare națională și reprezintă în jur de 4.000 de familii prezente la meeting. Cauza lor presupune abolirea chiriilor uriașe și lupta pentru drepturile cetățenești, încălcate de proprietarii imobilelor privatizate. Cotidianul El Dictamen scrie despe schimbările făcute de oficialii statului în ceea ce privește legile de evacuare. Decizia care a adus mai multe familii în stradă a fost frâul liber acordat proprietarilor asupra imobilelor și excluderea din proces a necesității unei hotărâri judecătorești. Oricine putea fi dat afară din casă oricând.

Undeva în Mexic. Tot 1987. Un tip mătăhălos care se autointitulează Superbarrio Gomez îmbracă un costum de luptător luchador și se angajează într-o luptă cu statul în numele drepturilor chiriașilor. Tipul susține că e un reprezentant al AB și devine organizator de proteste. De atunci și până în prezent a avut și o campanie electorală pe teritoriul S.U.A. Superbarrio-Gomez-real-life-superhero-mexico-2(fără să fie vorba de ceva oficial, ideea a fost semnalarea condițiilor degradante de muncă a imigranților mexicani în America), i-au fost publicate trei cărți, a luat parte ca personaj într-o bandă desenată și a apărut într-un documentar. În prezent continuă să se numească un supererou iar armele sale împotriva nelegiuirilor sunt celebritatea, satira, protestul și petițiile. Unii spun că omul din spatele măștii e activistul Marco Rascón Córdova. Alții îi consideră adevărata identitate necunoscută sau cred că Marco e doar unul dintre oamenii care se ascund sub același costum.

Hollywood, 2006, Jared Hess regizează Nacho Libre – povestea unui bucătar pe nume Ignacio (Jack Black) care lucrează la o mânăstire dintr-un sat din Mexic. Copiii suferă din cauză că nu au ce mânca iar el e responsabilul ce urmează să facă ceva în privința asta. Filmul urmărește povestea bucătarului nepriceput care a renunțat la visul de a deveni luchador de succes în schimbul mai umilei profesii pe care o profesează în prezent. În urma unui antrenament solicitant alături de noul său coleg de ring Esqueleto (Hector Jimenez) își schimbă numele în Nacho, ia taurul de coarne și devine până la sfârșitul filmului luptătorul complet la care a aspirat toată viața. Câștigă în ring suficienți bani ca să cumpere mâncare copiilor, devine dintr-un bucătar nepriceput un eroul al celor mici și se alege cu cea mai sexy soră din toată mânăstirea – sora Encarnacion (Ana de la Reguera). Iată o portretizare asemănătoare realității, în care un luptător luchador ajunge erou fără să acționeze în afara legii (ca majoritatea eroilor culturii occidentale precum Batman sau Spiderman). Nacho se folosește de posibilitățile sale materiale câștigate în ring și aduce hrană orfanilor de la mânăstire – minoritatea cu drepturi încălcate.

Prezent. În era filmelor cu supereroi majoritatea producțiilor au o astfel de poveste a underdog-ului care face și drege până ce salvează situația. Și funcționează. Funcționează conform rețetei stabilite pentru care publicul se întoarce în cinematografe de câțiva ani încoace. Trilogia Dark Knight (2005-12, Christopher Nolan) chiar promovează la finalul ultimei părți spiritul civic și găsește rezolvarea perfectă pentru când Batman îmbătrânește. Nolan îl retrage pe Bruce Wayne (Christian Bale) în biroul său și îi dă de muncă în folosul comunității (dacă tot e un magnatul proprietar al Wayne Enterprises). Spiritul civic e un ecou al seriei și oamenii de rând sunt împovărați cu acesta și la finalul celui de-al doilea film. Atunci când Joker (Heath Ledger) îi împarte două tabere (cea a cetățenilor onești și cea a delicvenților) și îi pune să aleagă care tabără va trăi. Spe stupoarea sa oamenii aleg să nu aleagă iar moralitatea învinge. La fel de bine se descurcă cetățenii și la final de trilogie, atunci când în Gotham se dă o lovitură de stat. Atunci oamenii se organizează, mai cu mic, mai cu mare și îi țin piept maleficului Bane (Tom Hardy).

superbarrioHollywood-ul a descoperit simțul civic și corectitudinea politică în urmă cu vreo treizeci de ani iar băncile emblemelor culturale americane (supereroii) Marvel Universe și DC Comics vor continua să profite pentru că moralitatea vinde. Aparent vinde cel mai bine atunci când poartă chiloți peste spandex.

Bîtu-Tudoran Ștefan

Leave a comment